De praktijk is aan zet! Leren en veranderen gebeurt op lokaal niveau, daar waar professionals en doelgroep samenkomen. Koers en kansen ondersteunt daarom diverse projecten in het land.

Op deze kaart staan alle toegekende Koers en kansen projecten.

Nieuwe inzichten

De projecten geven invulling aan de veranderlijnen ‘veilig dichtbij, ‘levensloop centraal’ en ‘vakmanschap voorop’. Ze proberen nieuwe manieren van (samen)werken uit die beter moeten voorkomen dat delinquenten terugvallen in crimineel gedrag. De projecten leveren belangrijke inzichten voor de toekomst op: wat werkt, voor wie en waarom? Wat betekenen de veranderlijnen voor beslissingen over de sanctie? Welke financiële, juridische of andere barrières staan deze nieuwe manier van werken nog in de weg? Wat zijn de maatschappelijke effecten van de nieuwe aanpak, en is het mogelijk om deze te verduurzamen? Maar ook: wat is er mislukt, wat liep vast en wat kunnen we daarvan leren?

De professionals die bij de projecten betrokken zijn, vormen een lerend netwerk. Ze komen met regelmaat bijeen en wisselen kennis en ervaringen uit. Samen met het programmateam en onderzoekers werken ze aan het verzamelen van inzichten waarmee we de sanctie-uitvoering kunnen vernieuwen.

De vernieuwing van de sanctie-uitvoering waar Koers en kansen voor staat, vergt een lange adem. De snelheid hangt uiteraard af van de projecten, maar ook van samenwerking en verandering op bestuurlijk niveau. De projecten hebben verschillende looptijden. Sommigen lopen ongeveer een jaar en andere duren - bijvoorbeeld vanwege een langere opstarttijd - meerdere jaren. Het programma streeft ernaar vanaf medio 2019 de eerste inzichten te kunnen ophalen en delen.