Fotoproject Family Stranger. Over het taboe dat een naaste in de gevangenis belandt

Wat als degene die je het meest vertrouwt iets crimineels doet en in de gevangenis belandt? ‘Dit is precies wat de mensen die ik heb ontmoet, meemaakten’, zegt Wiosna van Bon, fotograaf van het project Family Stranger. Voor haar project interviewde ze 25 zogenoemde achterblijvers. Daarnaast bracht ze in beeld hoe kinderen, partners en ouders omgaan met deze beladen situatie. Na diverse tentoonstellingen is er nu een fotoboek.

De meeste mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand uit het eigen gezin iets crimineels doet en de gevangenis in moet. Het beeld van zo’n gezinslid verandert bijna altijd rigoureus. Wat doet detentie van een ouder, partner, kind of een broer of zus met de achterblijvers zelf en met de relaties die zij hebben met de mensen om hen heen?

Fotoboek Family Stranger

‘Met mijn werk wil ik laten zien dat de achterblijvende gezinsleden eigenlijk ook veroordeeld zijn en – in hun eigen wereld - de straf mee uitzitten,’ zegt Wiosna Van Bon. ‘Ik wil bijdragen aan bewustwording daarover.
Ze merkte hoe moeilijk het was om met het gezin te praten over de detentie van hun familielid. ‘Ze zijn bang dat anderen hen er persoonlijk op aankijken en praten daarom liever niet over de situatie waarin ze terecht zijn gekomen. Het is een taboe-onderwerp.’ Van Bon vindt dat de worstelingen van deze gezinnen erom vragen verteld te worden, in tekst en via het oog van haar camera.

Een aantal foto’s van het project Family Stranger zijn gebruikt voor de eindrapportage van het Koersenkansen-project Krachtig thuis, een pilot met als doel te achterhalen wat de ‘achterblijvers’ van gedetineerden nodig hebben om meer in hun kracht te komen of te blijven, tijdens en kort na de detentie van hun familielid of naaste. 

Het boek dat Wiosna van Bon over haar project Family Stranger heeft gemaakt, is vanaf vandaag te bestellen. Kijk hier voor de bestelwijze: bestellen.

Beluister ook het interview op NPO Radio 1 met fotografe Van Bon en met Terry, een van de geïnterviewden in het boek die als negenjarige jongen geconfronteerd werd met het feit dat zijn vader in de gevangenis terecht kwam.