Projectleider Rixt Riemersma: ‘Doe een projectscan juist wanneer je er het minst de tijd voor hebt’

Op uitnodiging van Koers en kansen kwam het projectteam van Rixt Riemersma onlangs bij elkaar voor een quick scan van hun project Hack_Right. Dit aanbod is een van de manieren waarop het programma de projecten helpt bij het neerzetten van hun innovatie. Projectleider Riemersma was aanvankelijk sceptisch: ’Moeten we een dag lang algemene tips aanhoren over projectmatig werken? We hebben het al druk genoeg.’ Het project langs de meetlat was ook spannend.

Rixt Riemersma vertelt soepel en snel. Over de toename van het aantal jonge hackers dat de wet overtreedt, soms zonder dat ze het zelf doorhebben. Over de interventie die ze op initiatief van het OM en de politie aan het ontwikkelen zijn om te zorgen dat deze jonge cybercriminelen hun talenten op de goede manier inzetten. En over hun inspanningen om de interventie erkend te krijgen, zodat Hack_Right als een alternatieve of aanvullende straf kan worden ingezet.

‘De jonge cybercrimineel hebben we samen met Halt, Reclassering Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming echt op de kaart gezet. We worden op veel plekken uitgenodigd om ons verhaal te doen. Heel belangrijk natuurlijk, én ontzettend leuk. Maar voor je het weet raak je de focus kwijt op waar je project om te doen was. Enthousiasme brengt je ver, maar kan ook een valkuil zijn.’

Maatwerk

Tijdens de quick scan gingen ze meteen de diepte in. Projectadviseur Jan Hofsteenge hoefden ze over de inhoud van het project niets meer te vertellen, hij kwam beslagen ten ijs. Binnen de kortste keren lag op tafel waar het team procesmatig tegenaan liep en waar licht zat tussen ervaringen van teamleden. ‘Over maatwerk gesproken,’ lacht Riemersma.

Scorelijst op flipover gemaakt tijdens projectscan Hack_Right

Riemersma legt uit dat ze sinds de quick scan explicieter zijn gaan werken. ‘Als we nu een nieuwe taak oppakken, dan weten we binnen het team allemaal of die activiteit bijdraagt aan onze doelstellingen of dat het eigenlijk om iets extra’s gaat. Door dit onderscheid kunnen we beter afwegen of een nieuwe actie wel binnen onze planning past. We gaan bewuster met onze tijd om en richten onze energie beter op het halen van de doelstellingen van het project.’

Tot slot geeft Rixt Riemersma nog een tip voor andere projectteams: ‘Doe een projectscan juist wanneer je er het minst de tijd voor hebt. De reflectie zorgt ervoor dat de prioriteiten weer helder zijn en je efficiënter aan de slag kunt. Het geeft lucht.’

Ben je projectleider en heb je intersesse in het laten doen van een projectscan?
Neem dan contact op met het programmateam van Koers en kansen.

Meer weten over het project Hack_Right?
In onderstaande video vertellen initiatiefnemer Floor Jansen van het Team High Tech Crime van de politie en Rixt Riemersma van het Openbaar Ministerie en projectleider van Hack_Right wat hun project inhoudt. De video is gemaakt in het kader van de Anti Fraude Award 2019. Het project was een van de genomineerden en eindigde op een gedeelde tweede plaats.