Project Hack_Right benut talent van jonge cyberdelinquent

Project Hack_Right benut talent van jonge cyberdelinquent

Binnen Hack_Right werken we met veel organisaties samen. Wie zijn de mensen en wat is hun achtergrond? In dit nieuwsbericht een interview met Pim Takkenberg en Barry van Kampen. Pim is directeur Cyber Security bij Northwave. Barry is directeur bij The S-Unit en voorzitter van stichting Hack In The Class en Randomdata (Hackerspace in Utrecht). Samen hebben zij één van de Hack_Righters begeleid tijdens een coaching traject.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om deel te nemen aan project Hack_Right?

Pim: Ik was eerder teamleider bij Team High Tech Crime van de Politie en ik heb vanuit daar veel daders voorbij zien komen. Het zijn voornamelijk jongeren die, met een grote zaak, voor het eerst met politie in aanraking komen. Ik kreeg de indruk dat het strafrecht niet altijd de juiste maatregel was om goed gedrag te waarborgen. Een goede maatregel is het leveren van maatwerk om te voorkomen dat deze jongeren nogmaals op hetzelfde foute pad belanden.

De jongeren moeten leren hoe ze hun kwaliteiten op een goede manier in kunnen zetten. Met mijn achtergrond en ervaring ben ik goed in staat om gesprekken met de jongeren te voeren en ze op het juiste pad te krijgen. Daarnaast vind ik het fijn dat het project ook een maatschappelijk belang dient. Het is fijn om te weten dat je de samenleving kan helpen door deze jongeren de goede kant op te begeleiden.

Barry: Bij Hack In The Class en in de hackerspaces kom ik veel jongeren tegen die het onduidelijk vinden wat ze wel en niet mogen doen. Met het geven van uitleg via casussen en context begrijpen ze het wel. Wij hebben de luxe om onze kennis te delen met deze jongeren. Ze hebben meestal geen criminele intentie, hun handelingen zijn wel crimineel. Zolang de intentie goed is, wil ik hen helpen om ze een juridisch kader en ethisch moreel bij te dragen en daarnaast hun nieuwsgierigheid te voeden met legale zaken. Het is fijn om iemand op het goede pad te brengen.

Hoe zag het coachingtraject eruit?

Wij zijn begonnen met kennismakingsgesprekken met alle partijen en de Hack_Righter. Het traject begon met het aangeven van een doel dat hij binnen drie maanden wilde behalen.

Zijn doel was het maken van een website over goede wachtwoorden en phishing. Wij hebben ingespeeld op zijn eigen motivatie en hem zelf een opdracht uit laten voeren. Wij hebben hem de handvatten gegeven om een projectplan te bouwen en gestructureerd te werken door middel van de Scrum methode: in een sprint van twee weken een concreet doel behalen.

Hierbij leerde hij doelen stellen, die doelen te bepalen en op zichzelf te reflecteren. Hij was vrij om zijn pad te behalen en wij hebben daar steeds een stukje in aangestuurd. Hij leerde om zichzelf steeds de vraag te stellen: wat doe ik en mag dat wel of niet juridisch en ethisch gezien? Het gebrek aan het stellen van die vraag heeft hem eerder in de problemen gebracht.

Wat hebben jullie zelf geleerd met het coachen van de Hack_Righter?

Pim: Ik heb een duidelijk beeld gekregen over hoe het werkt bij dit soort jongeren, hoe ze erin terecht komen en hoe je ze kan helpen. Ik heb geleerd dat het extra belangrijk is om duidelijk te zijn, dingen te kaderen en er goed boven op te blijven zitten.

“Hij leerde om zichzelf steeds de vraag te stellen: wat doe ik en mag dat wel of niet juridisch en ethisch gezien? Het gebrek aan het stellen van die vraag heeft hem eerder in de problemen gebracht.”

Barry: Het is mooi om te zien dat je iemand die het verkeerde pad heeft bewandeld ook weer op het rechte pad kan krijgen. Het toont maar weer aan hoe belangrijk het is dat digitale maatschappijleer en bekendheid over het onderwerp wordt gecreëerd. Met deze kennis kan ik ook weer zaken aanpassen in het curriculum van Hack In The Class.

Wat is jullie mooiste herinnering aan het traject?

Met het afronden van de laatste scrumfase hadden we besloten om samen een hapje te eten bij Pim thuis. In de auto daarnaartoe begon hij het hele verhaal echt te vertellen. Het was mooi om te merken dat hij ons echt vertrouwde. 

Project Hackright benut talent van jonge cyberdelinquent
Beeld: OM

Pim Takkenberg en Barry van Kampen